Barking Romania

                                                                                                          A dogs mind is a terrible thing to waste...

Lisa

Update 26-05-2019 

Lisa doet het enorm goed zonder oogjes! We hebben haar leren omgaan met haar blindheid zonder hulpmiddelen. Dit in de hoop dat ze zo zelfstandig mogelijk zou worden door haar overige zintuigen extra aan te spreken. Dit is gelukt. Zowel aan de lijn als los (in een losloop-gebied), redt ze zich prima en loopt lekker met de roedel mee! Het is een echte dappere dame die prima doorheeft wanneer er bijvoorbeeld water begint of er een boompje staat. Ze is zelden meer gedesoriĆ«nteerd en houdt alles goed in de gaten. Mensen en kinderen kunnen haar rustig benaderen. Ze vindt dat heel even spannend maar zodra en een snoepje of aaitje gegeven is, is het ijs gebroken en gaat ze op haar rug liggen voor meer kroeltjes. 

********************************* 

Update 28-02-2019 

Helaas moest bij Lisa onlangs ook haar andere oogje worden verwijderd. Ook daar trad acute Glaucoom op. Ze is nu dus geheel blind en heeft geen oogjes meer. Dat betekent dat ze ook geen pijn meer heeft. Omdat "zicht" voor honden niet het primaire zintuig is, kan ze hier prima mee leven. We leren haar nu te vertrouwen op de begeleider en woorden te herkennen als "muurtje, let op, wacht, stoepje, trapje, etc". Ze leert zeer snel. Na 2 weken wist ze de weg in huis goed te vinden. 

********************************** 

Update 13 november 2018 

Lisa is een schattig en mooi hondje om te zien en is al goed ingeburgerd in Nederland. Lisa kan prima overweg met andere honden. Binnen accepteert ze andere roedelleden snel. Buiten vindt ze grote honden soms wat eng en wil dat dan vermijden, of blaft naar ze. Met bekende honden speelt ze graag. Lisa kan prima met kinderen overweg, mits onder begeleiding en dat het om rustige kinderen gaat met hondenervaring. Bij binnenkomst van visite komt ze graag een knuffel halen of op je schoot zitten. Soms blaft ze bij binnenkomst maar dat is meestal snel over. Bij vreemden buiten reageert ze verschillend. Meestal neutraal maar als iemand te snel, te dicht bij komt dan kan ze wel blaffen. Na een kennismaking is het dan ook snel weer goed. 

Lisa fixeert naar katten. We plaatsen haar dan ook absoluut niet bij katten. Lisa heeft een gemiddeld energieniveau. Ze kan goed met langere wandelingen mee, maar is ook rustig in huis als er minder lang gelopen wordt. Lisa heeft soms baknijd maar niet naar andere honden. Dat betekent dat je moet zorgen dat ze een rustige eetplek heeft. Je kunt het eten gewoon neerzetten en normaal gesproken levert het ook geen enkel probleem op. Echter, je moet het niet willen om eten van haar af te pakken. En als er bv eten op de grond is gevallen en zij heeft het eerder dan jij, dan ontstaat er een conflict bij het afpakken. Daarom moet er in aanwezigheid van kinderen altijd iemand aanwezig zijn en opletten. 

Ze is bench getraind kan kan ongeveer 4 - 5 uur alleen thuis zijn. Ze functioneert prima in een roedel, maar als ze de enige hond is, zou ze dat ook prima vinden. Voor Lisa zoeken we iemand die haar vrolijkheid en enthousiasme kan waarderen. Maar ook iemand die met haar expressieve karakter om kan gaan. Als je haar verkeerd benadert of boos corrigeert, kan ze haar tanden laten zien of bijten. Ze leert snel en is zeer slim. Ze heeft waarschijnlijk in het verleden geleerd dat dit gedrag haar wat oplevert. Haar toekomstige baasje moet daar dus niet van onder de indruk zijn en die rustig en duidelijk kan blijven naar haar. Ze heeft veel duidelijkheid en grenzen nodig want het vervelende gedrag is even snel aangeleerd als het positieve gedrag. Als haar geleerd wordt dat jij betrouwbaar bent, is zij dat ook. Ze houdt enorm van knuffelen en naast je op de bank liggen. Ze wil graag bij jou / de roedel horen en doet haar best hiervoor. 
Lisa woont momenteel in een gastgezin in Dronrijp (Friesland)

 *********************************************** 

Update 27-02-2018 

Inmiddels woont Lisa alweer enkele weken bij haar gastgezin Sarah. De hechtingen van haar oogje zijn eruit. Ze reageert goed op de andere honden en vice versa. Het blijft een pittige dame die echt consequent opgevoed moet worden. Ze probeert je uit. Als je daar niet van onder de indruk bent, houdt het "diva-gedrag" snel op en heb je er een enige, gezellige hond aan!